Het beroemde boek: ‘Het Achterhuis’

‘Het Achterhuis’ ook wel bekend als het Dagboek van Anne Frank is een boek dat wereldberoemd is geworden na de Tweede Wereldoorlog. Anne Frank hield tijdens de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij over de omstandigheden waarin zij zich bevond. Het dagboek gaat dus voornamelijk over de gebeurtenissen die zich in het Achterhuis (de plek waar zij zich schuilhield samen met zeven andere onderduikers) afspeelden.

Anne Frank wilde na de oorlog heel graag journalist worden en daarna schrijver. Moet je eens voorstellen als ze wel de oorlog had overleefd? Dan was het Anne Frank ‘de bekende journaliste’, maar dat is helaas geen werkelijkheid geworden. Ze had de oorlog bijna overleefd, maar op 4 augustus 1944 stopte een auto voor het huis aan de Prinsengracht 263. SS’er Karl Josef Silberbauer stapte samen met andere mannen gewapend uit. De acht onderduikers, waaronder Anne Frank, werden gearresteerd. Ze werden overgebracht naar Kamp Westerbork, waar ze op 8 augustus 1944 aankwamen.

”We reden in een echte reizigerswagon! Dat men de deur op slot deed kon ons niets schelen. (…) Anne was niet van het raam weg te krijgen. Buiten was het zomer. Daar waren weilanden en gemaaide korenvelden. Dorpen vlogen voorbij. De telefoondraden naast de spoorbaan deinden op een neer langs het raam. Voor ons betekende dat allemaal de vrijheid.”
Otto Frank

Met het laatste transport gingen de acht onderduikers van Westerbork naar de concentratiekampen in het oosten. Op 3 september 1944 kwamen ze aan in Auschwitz.
Margot en Anne werden eind oktober overgeplaatst naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar brak een tyfusepidemie uit, waaraan Margot en later ook Anne aan stierven. De lichamen van Anne en Margot liggen waarschijnlijk in de massagraven van Bergen-Belsen.

Afgelopen maand ben ik het aan het wereldberoemde boek begonnen, die ik inmiddels uit heb. Het boek kreeg en krijgt nog steeds zoveel lovende reacties, dat het mij heel nieuwsgierig maakte. Waarom is dit boek zo bijzonder, belangrijk en ontroerend?

Volgens Nelson Mandela is het haar strijdlijst die Anna toont met haar woorden. Daarnaast heeft ze ondanks de moeilijke tijd nog steeds hoop, hoop op vrede. ”Jonge mensen zouden een voorbeeld aan haar moeten nemen.”

Bekijk dit fragment van Nelson Mandela over Anne Frank:

Ik zocht het internet verder af naar reacties over het Achterhuis:

-The Reading list:
”Een zeer bijzonder en mooi dagboek van een interessant en getalenteerd meisje, dat ook zeker beroemd was geworden als ze de oorlog had overleefd. Zonder twijfel kan ik zeggen dat dit het meest succesvolle Nederlandse boek aller tijden is. Het Achterhuis werd namelijk in zestig talen vertaald en in totaal werden er zestien miljoen exemplaren verkocht. De ambitieuze Anne had eens moeten weten hoe beroemd ze is geworden!”

-De Leesfabriek:
”Het is eigenlijk helemaal geen zwaar boek of depressief, nee Anne was een heel vrolijke meid. Zo’n meid die, moest ze in je klas zitten, je zou bewonderen voor haar stoutmoedigheid en haar onfeilbaar goed humeur. Dat is toch hoe ze zichzelf beschrijft. Maar in het dagboek zag ik hoe het onder die oppervlakkige vrolijkheid en enthousiasme het er bij haar aan toe gaat. Al haar onzekerheden, gevoeligheden en hoe alle snerpende opmerkingen die ze uitdagend afwimpelt, toch eeuwig in haar geheugen gegrift staan.”

-Liefde voor lezen:
”Wat ook erg mooi aan dit boek is, is dat Anne elke keer weer een andere stemming had toen zij de brieven schreef. Het ene moment zag zij het leven nog rooskleurig in, bijvoorbeeld toen zij verliefd werd op Peter, het andere moment voelt zij hoe de grote, donkere wolken zich boven haar hoofd samenpakken. Ook al leefde Anne tijdens haar jaren in het achterhuis als een soort gevangene, ze bleef het toch over het algemeen rooskleurig inzien.”

Voordat ik het boek had gelezen, had ik Anne Frank al een bijzondere status gegeven. Tijdens het lezen kwam ik erachter dat Anne Frank een meisje was die schreef over wat ze meemaakte in het Achterhuis. Het leek zo gewoon, alleen de omstandigheden zijn niet normaal. Anne moest onderduiken, omdat anders letterlijk haar leven afgenomen zou worden. Maar in het boek beschrijf ze gewoon haar dagelijkse bezigheden, de ruzies en haar verliefdheid. Ik moet toegeven dat ze al behoorlijk wijs was voor haar leeftijd en heel leergierig was. Toch was ik een beetje onthuts nadat ik het boek uit had. Wat had ik mij er eigenlijk van voorgesteld?

Na het lezen van andere meningen van lezers die het boek gelezen heb, begon ik het beter te begrijpen. In het begin van het boek schrijft Anne nog wat oppervlakkig (bijv. over het eten), later gaat ze steeds meer over haar gevoel schrijven, over haar mening over de oorlog. Voor een dertienjarig meisje is ze bijzonder scherp en dat maakt het boek tegelijk ook bijzonder.

Wist je dat er ook echt  verschillende onderzoeken zijn gedaan naar de echtheid van het Dagboek van Anne Frank?
‘Vanwege de aanhoudende aantijgingen tegen het dagboek van Anne Frank in de
jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn er – mede op initiatief van Otto
Frank – meerdere onderzoeken verricht naar de echtheid van het dagboek.’ (Zeer interessant om te lezen!)

Om het boek nog beter te begrijpen raad ik je aan om het Achterhuis te bezoeken. Als je daar bent en in de ruimte staat waar Anne heeft ondergedoken voor twee jaar, denk dan terug aan wat ze geschreven heeft. Hoe zou jij je voelen als je twee jaar opgesloten zit en niet meer naar buiten mag, omdat je niet gewenst bent.

Benauwend
Moedeloos
Alleen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s