1.300.000 mensen kwamen in de hel van Auschwitz

In een afgelegen gebied in Polen, verscholen voor de samenleving,  lag het concentratiekamp Auschwitz. Voor vele Nederlanders was dit het eindstation. In totaal zijn er 60.000 Nederlandse joden naar Auschwitz gedeporteerd. Besef je het? 60.000 mensen. Mensen zoals wij.  Er komen nog veel meer grote afschuwelijke getallen, die nauwelijks tot je kunnen doordringen.

Auschwitz was dus het grootste nazi concentratiekamp. Hier gingen de nazi’s als beesten te keer. In de periode van 1940-1945 zijn er tenminste 1.300.000 mensen naar Auschwitz gedeporteerd:
-1.100.000 joden
-140.000-150.000 Poolse mensen
-15.000 Roma
-15.000 Russische krijgsgevangenen
-25.000 krijgsgevangenen van andere etnische groepen
Van al deze mensen zijn er 1.100.000 omgekomen in Auschwitz. 90 Procent was joods. De meerderheid is omgekomen in de gaskamers.

Twee weken geleden bezocht ik Auschwitz. De plaatjes die ik over Auschwitz had gezien werden werkelijkheid.  Door middel van een bus arriveerde ik in Auschwitz. Tijdens deze korte busrit werd er een documentaire getoond van de bevrijding van Auschwitz. Na de bevrijding van Auschwitz werden de overlevenden onderzocht door medici. De manier waarop dat gedaan werd en hoe erg de overlevenden er aan toe waren maakte mij ontzettend misselijk. Het misselijke gevoel bleef de gehele dag aanhouden.

Het concentratiekamp lag in het plaatje Oświęcim, een paar kilometer van de stad Krakau. De nazi’s hebben de naam later veranderd in Auschwitz. Vandaar de naam Auschwitz. De nazi’s kozen voor deze plek om drie redenen:
– Het lag ver van de bewoonde wereld
– De spoorlijn lag vlakbij
– Mogelijkheid om uit te breiden

Tegenwoordig bezoeken 10.000 mensen de overblijfselen van het kamp. Deze mensen stappen uit de bus en lopen dan onder de poort met de tekst ‘Arbeit macht frei’ door. Een bijzonder koud gevoel ging door mij heen. Zo’n oppervlakte en zoveel barakken, het hield niet op.

Concentratiekamp Auschwitz bestond uit drie hoofdkampen: Auschwitz 1, Auschwitz-Birkenau en Auschwitz-Monowitz. Auschwitz 1 was het oorspronkelijke kamp en tegelijk ook het administratieve centrum. In het begin werd dit deel vooral gebruikt om Poolse verzetsmensen en intellectuelen op te sluiten. In dit deel van het kamp werden in 1941 de eerste proeven gedaan met het doden van mensen door middel van vergassing. In totaal zijn er 850 Poolse Joden en Sovjetrussische gevangenen vergast met waterstofcyanide ( Zyklon-B). Later werd Zyklon B op grote schaal toegepast in de gaskamers in Auschwitz-Birkenau. Het meest ironische vond ik dat het Zyklon B gas is uitgevonden door iemand van joodse afkomst…. Hij had het idee om Zyklon B te gebruiken tegen ongedierte.

Een joods jongetje overleefde de gaskamer doordat hij onder de lichamen van zijn ouders lag. ‘Niemand mocht de gaskamers overleven.’ Dus het jongetje moest dood. Met behulp van een injectie werd het jongetje om het leven geholpen. Daarna werd zijn lichaam verbrand.

De weg naar de gaskamers was lang. ‘Hoeveel kan je stelen van mensen die naar de gaskamers gaan?’ Je kan het je bijna niet voorstellen. De nazi’s waren vies nauwkeurig. We (de groep en de gids) kwamen voor vitrines te staan die gevuld waren met een enorme hoeveelheid potten en pannen, scheerborstels, schoenen, koffers en nog veel meer spullen. Voetje voor voetje schuifelde ik langs die vitrines en bekeek de spullen goed. Van hoeveel mensen zouden deze spullen zijn? Hoe kan je dat zo afpakken? Had geen enkele nazi een naar gevoel toen hij spullen van iemand anders afpakte? Met deze vragen bekeek ik alles extra goed. Toen kwam een vitrine met haar, mensenhaar, haar wat op je hoofd zit. Een hele vitrine met alleen maar haar…  De nazi’s bewaarden het haar en maakte daar matrassen mee.

HOE KAN JE SLAPEN ALS JE MATRAS GEMAAKT IS VAN IEMAND ANDERS HAAR?

Het ging nog veel verder. Alles wat waarde had, werd van de mensen afgepakt. De lichamen die vergast waren, werden verbrand en het as werd nog gezeefd.  Dit werd gedaan om te checken of er nog diamanten in de as zaten.

‘Wanneer was je geschikt om te werken en wanneer ging je direct naar de gaskamers?’ Dat werd bepaald door middel van de duim van de kampdokter. Als de duim naar beneden ging moest je gelijk naar de gaskamers.

Van de overblijfselen van kamp Auschwitz 1 staat er  nog één kleine gaskamer overeind. Doodstil schuifelden de mensen naar binnen. Wat je zag was een lege grijze kamer, waar een beetje licht door kwam door middel van een klein gaatje boven in het plafond.  Door dat gaatje kwam vroeger het gas Zyklon B. Ik vond het een onwerkelijk idee. Op de plek waar ik stond, stonden vroeger naakte mensen wachtend op hun dood….

Auschwitz-Birkenau lag drie kilometer verwijderd van Auschwitz 1. Voor de bouw van dit kamp werd de plaatselijke bevolking geëvacueerd en werden hun huizen gesloopt. Auschwitz-Birkenau was een vernietigingskamp en een werkkamp. Een enorm groot kamp. Vanuit een uitkijktoren konden we het hele kamp maar net zien. Helemaal achteraan het kamp zag je de verwoeste gaskamers.  Het waren maar enkele restanten. Bij een klein vijvertje stonden zwarte stenen. In dit vijvertje werden de as van de lichamen gedumpt. Er kwam geen waardigheid aan bod. Andere gevangenen moesten ook de vergaste lichamen van hun medemensen ‘slepen’ naar de verbrandingsovens en later dumpen in het water. ..

Auschwitz-Birkenau was echt de hel op aarde. ’s Winters was het  er -30 graden. De gevangenispakjes boden absoluut geen weerstand hieraan.  De grond in het kamp was van leem, je schoenen was je dus binnen no time kwijt. De stank was ondraaglijk. Veel mensen hadden last van lopende diarree. Een fatsoenlijke toilet was er niet. Dus je raadt het al.. Daarnaast mocht men maar twee keer op een dag het toilet gebruiken: ’s ochtends en ’s avonds.

De zogenaamde toiletten werden verschoond door mensen met een “hoog” beroep. De nazi’s wilden deze mensen vernederen. Toch vonden sommige mensen van deze groep het niet zo erg om de toiletten schoon te maken. Ze stonken daarna enorm, zodat niemand hen wilde aanraken, omdat ze bang waren voor enge ziektes. Dus deze mensen werden minder mishandeld.

In 1941 werd Auschwitz-Monowitz opgericht. Dit was een werkkamp. Hier werkten men in een fabriek voor het chemieconcern IG Farben. In die fabriek moest synthetisch rubber geproduceerd worden, maar dat is niet gelukt in de oorlog. Vandaag de dag is de fabriek nog in gebruik.

Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er gemiddeld 70.000 joden in Krakau. Tegenwoordig leven er nog maar 200 joden in Krakau.

Concentratiekamp Auschwitz was de hel op de aarde. De restanten herinneren ons daar nog fijntjes aan.

Fotoreportage Kamp Auschwitz

De beruchte poort van Auschwitz 1

De beruchte poort van Auschwitz 1

Kampterrein Auschwitz 1

Kampterrein Auschwitz 1

Barak Auschwitz 1

Barak Auschwitz 1

Barak Auschwitz 1

Barak Auschwitz 1

Mensen die zijn omgekomen in Auschwitz.

Mensen die zijn omgekomen in Auschwitz.

Protheses die van gevangenen waren afgepakt.

Protheses die van gevangenen waren afgepakt.

Een vitrine die helemaal vol zat met afpakte potten en pannen.

Een vitrine die helemaal vol zat met afgepakte potten en pannen.

Koffers en mandjes waar baby's in vervoerd werden.

Koffers en mandjes waar baby’s in vervoerd werden.

De afgepakte schoenen

De afgepakte schoenen

Kleertjes van een kindje die is omgekomen in een gaskamer.

Kleertjes van een kindje die is omgekomen in een gaskamer.

De potten waar het gas Zyklon B in zat.

De potten waar het gas Zyklon B in zat.

De galg. In 1947 is hier ook de kampcommandant Rudolf Höss en zijn vrouw opgehangen.

De galg. In 1947 is hier ook de kampcommandant Rudolf Höss en zijn vrouw opgehangen.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau

De beruchte spoorlijn.

De beruchte spoorlijn.

De rechterkant van Auschwitz-Birkenau

De rechterkant van Auschwitz-Birkenau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s