‘Herinneren, herdenken en vieren bij Kamp Amersfoort’

Een bijzondere datum is 19 april voor het Kamp Amersfoort. Op 19 april 1945 werd het kamp overgedragen aan het Rode Kruis. Gisteren was het precies 70 jaar geleden. De herdenking stond in het teken van herinneren, herdenken en vieren.

Frans van den Berg, de zoon van de kok van Amersfoort, had Melissa en ik uitgenodigd voor de herdenking. Het moment van weerzien was een speciaal moment. Hij blijft een bijzondere man.

Voor de herdenking begon liep ik tussen de oud-gevangenen en hun familie. De oud-gevangenen waren al op een behoorlijke leeftijd, maar wat mij opviel was dat ze allemaal heel helder uit hun ogen keken. Zij hadden gevochten voor onze vrijheid en zij hebben zich niet kapot laten maken.

Postzegelvereniging de Loupe uit Leusden kwam met een speciale herinneringszegels. De eerste herinneringszegels werden uitgereikt aan Frans van den Berg. Op deze speciale zegels was Loes van Overeem afgebeeld. Zij werd ook wel de engel van het kamp genoemd. Loes van Overeem was van het Rode Kruis en zette zich enorm in voor de gevangenen van Kamp Amersfoort. ‘Moedig, ondernemend, volhardend, ambitieus’, zijn de woorden die haar als beste omschrijven.

De redelijk nieuwe directeur van Kamp Amersfoort, Willemien Meershoek, leidde de herdenking van Kamp Amersfoort.
37 Oud-gevangenen waren aanwezig. ‘Voor ons ligt een bloemstuk voor diegenen die te ziek waren of al overleden’, zei Willemien Meershoek. In mijn hoofd spookte het getal 37. Het aantal wordt steeds kleiner. Hoeveel overlevenden zouden er nog over 10 jaar zijn? Ik hoop dat al die verhalen van deze mensen ergens opgeslagen zijn. Zodat we niet de namen van deze mensen vergeten. In de oorlog waren ze een nummer. Geen mens, maar een nummer. Wij zullen de naam van deze mensen onthouden en hun moed.

Vrijheid houdt dus in dat je elkaars naam respecteert en jezelf niet boven een ander stelt.

Oud-gevangene meneer Hasselt hield een krachtige en ontroerende toespraak. Hij is aardig op leeftijd, maar beoefent nog steeds zijn beroep. In de oorlog werd hij opgepakt, omdat hij actief was in het verzet. Ook hij zijn naam werd vervangen door een nummer. ‘Nu stikken we van de nummers: telefoonnummer, pincode, bankrekening. Maar kent u dat gevoel dat je alleen nog maar een nummer bent? Nee! Dat kan u ook niet.’ ( Quote uit de toespraak van meneer Hasselt)

Het liedje ‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan’, kreeg een hele andere betekenis in de toespraak van meneer Hasselt. Op 5 december 1944 zongen de mannen in de barak waar hij zat dit lied uit volle borst. Het stond voor de hoop, voor de bevrijding, maar ook voor de familie. Ook op de herdenking zongen de mannen het lied uit volle borst.

Ik ben een gelukkig mens, dankzij mijn vrouw, mijn kinderen en kleindochter.’ ( meneer Hasselt)

Tegen het eind van de herdenking was het moment van Frans van den Berg. Hij luidde, net zoals voorgaande jaren, weer de kampbel. Een kippenvelmoment!

Na de herdenking liepen de mensen met rozen in hun handen naar de Stenen Man. De oud-gevangenen liepen voorop en legde als eerste een roos bij de Stenen Man. Het beeld werd bedolven onder de rozen. Steeds meer bloemen en steeds meer mensen.

‘Laten we deze mensen die gestreden hebben voor onze vrijheid, nooit maar dan ook nooit vergeten.’

De herinneringszegel wordt overhandigd aan Frans van den Berg.

De herinneringszegel wordt overhandigd aan Frans van den Berg.

De herinneringszegel

De herinneringszegel

Voor de oud-gevangen die te ziekwaren om bij de herdenking te zijn en voor diegene die al overleden zijn.

Voor de oud-gevangenen die te ziek waren om bij de herdenking te zijn en voor diegene die al overleden zijn.

Herdenking Kamp Amersfoort

Herdenking Kamp Amersfoort

Herdenking Kamp Amersfoort

Herdenking Kamp Amersfoort

Herdenking Kamp Amersfoort.

Herdenking Kamp Amersfoort.

Rozen bij de Stenen Man

Rozen bij de Stenen Man

Rozen bij de Stenen Man.

Rozen bij de Stenen Man.

De rij.

De rij.

De rij met de rozen.

De rij met de rozen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een gedachte over “‘Herinneren, herdenken en vieren bij Kamp Amersfoort’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s