‘Ze namen mijn vader mee’

Een unieke ervaring was het om met Frans van den Berg (junior) te spreken. Via Gerrit Stein van het herinneringscentrum van Kamp Amersfoort kwam ik in contact met meneer Van den Berg. Ik mocht bij hem thuis een interview houden met camera.  Verschillende emoties gingen door mij heen tijdens het interview: verdriet, angst, boosheid, maar ook bewondering. Het waren unieke beelden. Tijdens het monteren vond ik het lastig om te kiezen welke dingen ik erin wilde hebben. Ik had zoveel uniek materiaal.

Het interview met Frans van den Berg

Het interview met Frans van den Berg

Frans van den Berg was negen jaar oud toen de oorlog in Nederland begon. Hij woonde met zijn vader en moeder in Den Haag. Zijn vader, Frans van de Berg (senior), was chef-kok. Hij stond kritisch tegenover het nazi-regime. Dit liet hij ook merken op zijn werk. Zijn collega’s verraadden hem en de vader van Frans van Berg (junior) werd opgepakt. Hij kwam uiteindelijk in Kamp Amersfoort terecht. Daar stond hij gedurende vier jaar  bekend als de kok van Kamp Amersfoort.

Hier volgt het verhaal van Frans van den Berg Junior. Het verhaal duurt 36 minuten. Ik raad aan om pauzes te nemen: het bevat namelijk schokkende en emotionele verhalen.

Mede mogelijk gemaakt door Melissa Lagerwaard. (Camera)

2 gedachtes over “‘Ze namen mijn vader mee’

  1. Met ingehouden adem geluisterd naar dit indrukwekkende verhaal! Wat een ontroerend en tegelijkertijd bijzonder mooi interview. In een vorige post, waarin je uitlegde wat de witte ballonnen betekende in combinatie met de grijze achtergrond, schreef je dat je meer aandacht wilde besteden om de jongere doelgroep te raken. In mijn geval is dat gelukt! Het verhaal van meneer Van den Berg zorgt er voor dat de oorlog tastbaar is geworden. Een half uur was zo voorbij.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s