Een naam van een verbazingwekkende lijst

Mijn zoektocht over Kamp Amersfoort ging verder. Ik bleef maar met de vraag zitten hoeveel mensen in Kamp Amersfoort zijn omgekomen. De vraag is nog steeds niet helemaal beantwoord, maar ik kwam wel tot een verbazingwekkende lijst. Ik hoop dat jullie een sterke maag hebben.

Deze lijst is in bezit van Kamp Amersfoort. Ik moet er wel bij zeggen dat dit een voorlopige namenlijst is van de personen die zijn omgekomen in ( en in de omgeving van) het voormalige Kamp Amersfoort. Je ziet dat er veel witte vlakken op de lijst staan, over deze personen is de doodsoorzaak niet bekend. Op de lijst staan namen waarvan vaststaat dat ze in Kamp Amersfoort zijn omgekomen of dat Kamp Amersfoort een tussenstation was bij het proces van executie. Waarom is het dan een voorlopige lijst? De belangrijkste oorzaak hiervan is dat men bij het zoeken naar slachtoffers direct na de bevrijding grotendeels afhankelijk was van het geheugen en de aanwijzingen van de Duitse bewakers. Men weet nog steeds niet exact hoeveel gevangenen er zijn omgekomen in Kamp Amersfoort. Op het lijstje zie je bij doodsoorzaken verschillende termen: BFE staat voor Beim Fluchtversuch Erschossen
(neergeschoten na poging tot vluchten). Ontbering staat voor gestorven aan mishandeling en ziekte. Ophanging: de geregistreerde doodsoorzaak ‘ophanging betekende niet in alle gevallen ‘zelfdoding’. Represaillemoord: willekeurig terechtgesteld zonder proces, als vergelding voor bijvoorbeeld een aanslag op een Duitse commandant. Bombardement: de slachtoffers van hetbombardement op Soesterberg, 8 maart 1944. Dat was één van de locaties waar gevangenen uit Kamp Amersfoort te werk werden gesteld. Er zouden 23 gevangenen zijn omgekomen uit het Kamp Amersfoort bij dit bombardement. Toen ik al die namen zag werden mijn ogen een beetje wazig.

Ik stopte bij de naam Martinus Rijken, geboren op 28 maart 1902 en zijn beroep was trambestuurder. Waarom werd deze trambestuurder gefusilleerd op 28 december 1942 in Kamp Amersfoort? Ik ging op onderzoek. Ik kwam er achter dat hij in Schiedam geboren was en dat hij in het verzet zat. Ook kreeg ik een lijst te zien, waar zijn naam, geboortedatum, beroep, datum van overlijden en de plaats waar hij overleed op stond. (zie hieronder)

TKA001000002_273

Maar dit is nog niet alles. Martinus Rijken heeft eerst vastgezeten in Gefängnis Oranje Hotel, wat in Scheveningen stond. Een groot aantal gevangenen die daar zaten waren verzetsstrijders. Ik vond een brief waarop stond dat Martinus Rijken gevangen zat in het Oranjehotel en er werd gevraagd om kleding daar naartoe te sturen.

Martinus mocht één keer per drie weken een brief ontvangen. De naam van de vrouw van Martinus vond ik ook: A. Rijken.

Gefängnis-Prison-Oranje-Hotel-Scheveningen-1

Martinus Rijken is van Scheveningen overgeplaatst naar de gevangenis in Amsterdam. Ik vond een briefje dat gericht was aan zijn vrouw A. Rijken dat zij 15 minuten onder toezicht met haar man mocht spreken.

Gefängnis-Prison-Amsterdam-5

Daarna is Martinus Rijken overgeplaatst naar Kamp Amersfoort. Bij dit archief over hem vond ik een foto. Ik kreeg nu een beeld bij de naam op de lijst.

Durchgangslager-Kamp-Amersfoort-9

Op deze afbeelding zie je een kaart die aangeeft dat mevrouw Rijken post wilde sturen naar haar man. Hiervoor moest ze dit formulier invullen. Op deze afbeelding is ook te zien dat mevrouw Rijken in Rotterdam woont. Ik kan niet zeggen dat Martinus Rijken, voordat hij werd opgepakt, in Rotterdam woonde.
Durchgangslager-Kamp-Amersfoort-7

Ik vond nog een document en het was even puzzelen wat er precies opstond. Linksboven aan het document staan namen van advocaten. De brief is gemaakt in Rotterdam, maar in het Duits geschreven. Ze hebben het over hun vriend en collega Martinus Rijken. Op grond hiervan leek het mij onwaarschijnlijk dat het door de Duitse vijand geschreven was. Ook stond in de brief dat Martinus Rijken op 30 oktober 1942 tot de dood veroordeeld was. Ik interpreteerde het als volgt: vrienden en collega’s van Martinus Rijken sturen een brief naar diegene die het oordeel over Martinus Rijkers heeft geveld en vragen om vrijstelling door middel van handtekeningen.

Durchgangslager-Kamp-Amersfoort-6

Het is niet gelukt om Martinus Rijken vrij te krijgen. Op 28 december werd hij gefusilleerd op de Leusderheide bij Kamp Amersfoort.
Dit is een naam van de verbazingwekkend lijst. De lijst die eigenlijk misschien nog veel langer is.

Voetnoten: Het eerste document is afkomstig van de erelijst. De rest van de documenten is van holocaust-history-archive.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s